İnsanlar binlerce yıldır yumurta yemiştir. Yumurta, sağlıklı bir diyetin temel parçaları olan çeşitli vitamin ve mineraller içerir. En güçlü protein kaynağı olması ile de bilinir. Dünyanın birçok yerinde yumurta, kolayca bulunabilen, ucuz bir besindir. Bu nedenle yumurta vazgeçilmez bir besin olarak tüm dünyada hayatımızda yer almaktadır.
Geçmişte, özellikle kolesterol konusunda yumurtaların sağlıklı olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar vardı. Bununla birlikte, mevcut düşünce, ılımlı bir şekilde, iyi bir protein ve diğer temel besin kaynakları olabileceğinden, yumurtaların sağlıklı olduğu yönündedir. Elbette kişilerin yaş, kronik hastalıklar gibi konulara göre farklılık göstermektedir örnek vermek gerekirse gelişme çağındaki bir çocuk yumurtaya ağırlık vermelidir ama kronik hastalıkları olan bir yaşlı haftada 1 gün yese daha iyi olur gibi. Sporcu beslenmelerinde tavuk ve yumurta kas yapma kolaylığı sağlaması açısından oldukça fazla tercih edilir.
Bu yazımızda yumurtaların besin içeriğini ve olası sağlık yararlarını ve risklerini açıklamaktayız. Ayrıca, diyete daha fazla yumurta dahil etme konusunda ipuçları verir ve yumurta alternatiflerine bakar.
Yumurtalar bir dizi sağlık yararı sağlar bunları sırası ile açıklamaya çalışacağız;
Güçlü kaslar: Yumurtadaki protein, kas dahil vücut dokularının korunmasına ve onarılmasına yardımcı olur. Bu nedenle yukarıda da bahsettiğimiz gibi mesleği spor olan veya sporu yaşam tarzı haline getiren sağlıklı bireyler için olmazsa olmazdır yumurta.
Beyin sağlığı: Yumurta, beyin ve sinir sisteminin etkin bir şekilde çalışması için gerekli olan vitamin ve mineralleri içerir. Cevizin de beyin ve sinir sistemine faydalarını biliriz buna en yakın alternatif muhakkak yumurtadır.
Enerji üretimi: Yumurta vücudun enerji üretmek için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerir. Bu nedenle beslenmemizde yumurtayı eksik etmemeliyiz.
Sağlıklı bir bağışıklık sistemi: Yumurtadaki A vitamini, B-12 vitamini ve selenyum, bağışıklık sistemini sağlıklı tutmanın anahtarıdır. Bu nedenle her yaştan bireylerin beslenmesinde muhakkak yumurta bulunmalıdır.
Daha düşük kalp hastalığı riski: Yumurtadaki kolin, kalp hastalığına katkıda bulunabilecek amino asit homosisteinin parçalanmasında önemli bir rol oynar. Çok abartmamak şartı ile yumurta en azından haftada bir kez olmak kaydı ile yenilmelidir.
Sağlıklı bir hamilelik: Yumurtalar, spina bifida gibi doğuştan gelen engelleri önlemeye yardımcı olabilecek folik asit içerir. Doğal yollarla folik asidin vücuda alınması hem bebek hem anne sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır.
Göz sağlığı: Yumurtalardaki lutein ve zeaksantin, yaşa bağlı körlüğün önde gelen nedeni olan makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olur. Yumurtadaki diğer vitaminler de iyi görüşü destekler. Göz sağlığımızın mükemmel düzeyde olması elbette tamamen yumurtaya bağlı değildir ancak en önemli yardımcı etmen yumurtadır bu nedenle her birey tüm sağlığı ve özellikle de göz sağlığı açısından yumurtayı hayatından eksik etmemelidir.
Kilo kaybı ve bakımı: Yumurtadaki protein, insanların daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olabilir. Bu, atıştırma dürtüsünü azaltabilir ve bir kişinin genel kalori alımını azaltabilir. Hangi diyet olursa olsun sağlıklı kilo verilmesi için yumurta diyetin önemli yapı taşıdır.
Cilt sağlığı: Yumurtadaki bazı vitaminler ve mineraller, sağlıklı cildin desteklenmesine ve vücut dokularının parçalanmasını önlemeye yardımcı olur. Güçlü bir bağışıklık sistemi de bir kişinin iyi görünmesine ve iyi hissetmesine yardımcı olur. Güzel görünmekte tamamen yumurtaya bağlıdır
Yumurta ayrıca A, B, E ve K vitaminlerinin kaynağıdır. Yumurta akı ve sarısı en zengin protein kaynaklarıdır. Bir yumurtanın yenilebilir kısmının yaklaşık %12.6'sı proteindir
Et aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olsa da, doymuş yağ gibi daha az sağlıklı elementleri yüksek seviyelerde içerebilir. Bu nedenle de tercih durumunda yumurta ön sıraya geçebilir.
Omega yağ asitleri en çok yağlı balıklarda bulunur. Yumurta, balık yemeyen insanlar için alternatif bir kaynak sağlayabilir. Omega yağ asitleri beyin sağlığımız ve vücudumuz için gerekli bir şeydir bu nedenle hem takviye hem de doğal kaynağı olan yumurtayı hayatımızdan eksik etmemeliyiz.
D vitamini temel bir besindir ve düşük seviyeler zayıf veya kırılgan kemiklere yol açabilir. Yumurtalar doğal olarak bu vitamini içerir ve bazıları tavuk yemi yoluyla D vitamini ile takviye edilir. D vitamini eksikliği bütün hastalıklara davet çıkarır bu nedenle yumurta ve güneş ışığı bu vitaminin eksikliğinde alınması gereken en önemli faktör diyebiliriz. Vücut, ihtiyaç duyduğu D vitamininin çoğunu güneş ışığından sentezler. Bununla birlikte, insanların diyet kaynaklarından da bir miktar D vitaminine ihtiyacı vardır. Orta boy bir yumurta, tümü sarısında bulunan yaklaşık 0,9 mcg D vitamini içerir.
Kolesterol
Bir orta boy yumurta yeterli düzeyde kolesterol içerir. Geçmişte uzmanlar bu nedenle yumurta alımının sınırlandırılmasını tavsiye ediyorlardı. Ancak araştırmacılar, yumurta tüketimi ile kalp hastalığı riski arasında bir bağlantı bulamadılar. Bu nedenle günümüzde uzmanlar en azından sınırlı şekilde de olsa yumurtanın tüketilmesini önermektedirler. İki tür kolesterol vardır: düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL). “İyi” HDL kolesterolün “kötü” LDL kolesterol düzeylerini düşürdüğü görülmektedir. Yumurta tüketmek, HDL kolesterol düzeylerini artırıyor ve LDL kolesterol düzeylerini düşürüyor gibi görünüyor.
Aşka Makina yumurta viyol makinasında uzun yıllardır imalat yapmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen tarafımıza ulaşınız.